Felkerült a Világhálóra a FORTEPAN és a Magyr Műszaki és Közlekedési Műzeum közös archívumának első 1200 tétele, amely az Óbudai Hajógyár és a Ganz Hajógyár fotódokumentációs archívumából került ki.

 Van olyan magyar fotós, aki nem hallott még a FORTEPANról? Ha kerül netán, hát tudja meg most: két dolgot is neveztek/neveznek így. Egyrészt a dicső múltra visszatekintő, 1913. és 2007 között működő hazai Forte fotokémiai gyárban készült negatív film márkajelzése volt, másrészt (ennek emléket is állító) hatalmas on-line fotóarchívum. Az előbbiről pl. itt olvashatnak, az utóbbit pedig itt találják. Az archívum Szepessy Ákos és Tamási Miklós magángyűjteményével indult, azóta intézmények és magánszemélyek adományaival folyamatosan bővül. Önkéntes szerkesztők és segítők munkájára épül, közpénzt nem kér és nem fogad el, azonban a honlapot anyagilag is lehet támogatni. Az Index hírportál időről időre közzétesz a gyűjteményből tematikus válogatásokat. A fotókat Creative Commons licensz védi, tehát bárki szabadon felhasználhatja azokat.

SMS TÁTRA (1912) torpedóromboló építése Fiuméban Forrás: http://www.fortepan.hu/?view=new

 
Visszatérve a címben megjelölt archívumhoz ***  ***: a két hajógyár fotódokumentációja gyönyörű üveglemezek gyűjteménye, ezeket digitalizálta és tette közzé a FORTEPAN. Az eredmény: a két gyár története képekben, épülő és elkészült hajók, motorcsónakok, úszódaruk, továbbá azok építői, tervezői, cégvezetők portréi. Sőt, a magyar történelem drámai évtizede is megismerhető: a II. világháború rombolása, és a háborús jóvátétel, aminek nem kis hányadát hajókkal, úszódarukkal fizette országunk. A FORTEPAN és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködése folytatódik, hamarosan további közlekedéstörténeti ritkaságok jelennek meg a FORTEPANon (pl. Asbóth Oszkár helikoptere).

Kirovograd.jpg Kirovograd, a neve ciril betűkkel (az Index tematikus gyűjteményéből) 

Akár a régi fotók, akár a műszaki alkotások, hajók kedvelője érdekesnek találja a virtuális muzeális gyűjteményt.

Épül a Maxim Gorkij folyami személyszállító hajó (az Index tematikus gyűjteményéből)
Kiegészítés 2017. 07. 01 23:05 Megjelent egy újabb tematikus válogatás az Index hírportálon ebből a FORTEPAN archívumból: "Ámulunk, hogyan épül a hajó a kezük alatt"
Az alábbi fotó ugyan nem a munkát dokumentálja (olyanok is vannak a válogatásban), artisztikus komponálása okán esett rá a választásunk.
Gép és ember, ember és gép (az Index tematikus válogatásából)