Egy hónappal ezelőtt, január 13-án volt tíz éve, hogy Debrecen város díszpolgárát, Hajdú-Bihar megye príma díjasát, a kiemelkedő műtárgy- és műemlék-fotográfust, Hapák Józsefet legyűrte a gyógyíthatatlan betegség. A szomorú évforduló kapcsán emlékezzünk rá. Munkásságának legjelentősebb részét a fotóival illusztrált saját, valamint társszerzővel készült könyvek sokasága alkotja. A maradandó életművet méltóképpen mutatja be az a bibliográfia, ami éppen az évfordulóra készült el.

 

A cikk végén található a Bibliográfia letöltési lehetősége, de a szerző arra biztatja olvasóit, hogy az alábbi szöveg elolvasására szánt néhány perccel adózzanak Hapák József emlékének (akinek több ideje van, a fentebb, és alább idézett cikkekből bővebb információkat szerezhet, emlékeket idézhet).

Engem személyes kapcsolat fűzött Jóskához (ami feljogosít a baráti hangvételre) – iskolatársak voltunk a debreceni Református Gimnáziumban (bár nem egy évfolyamon, Ő két évvel fiatalabb volt nálam), majd sok éven át azonos munkahelyen dolgoztunk (a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, én a Kísérleti Fizikai Tanszéken, ő pedig egyetem-szerte). Ez a személyes kapcsolat is motivált, amikor a Jóskát, munkásságát meglehetős részletességgel bemutató cikket elkészítettem. A FotóAgórán megjelent más cikkekben is szerepelt, ezek közül külön említést érdemel a debreceni Nagytemplomban, 2009. május-júniusban látható kiállítását hírül adó, és a 2011. szeptemberben megrendezett Őszi fények fesztiválon tartott előadásait bemutató, számos fotóval illusztrált cikk. A vele foglalkozó, őt említő FotoAgóra cikkek teljes listája az oldal KERESÉS (a baloldalon, 6. menü-pont) funkciójával listázható, Hapák József kulcsszóra Pontos keresés megjelóléssel (a várható eredmény 10 cikk).

Nálam sokkal szorosabb kapcsolata volt Jóskával egyetemi vegyésztechnikus kollégámnak, Jánossy Lórántnak. Nemcsak a vegyszerek beszerzésében, azok recept-szerinti pontos bemérésében segítette, gyakran elkísérte a fotózások helyszíneire: országjárásra, Pannonhalmára, a Széchenyi Könyvtárba, a Református Kollégiumba, … Lórántot ez a munkatársi kapcsolat inspirálta arra, hogy összeállítsa a Hapák József fotográfusi tevékenységét bemutató bibliográfiát. Teljességre, szakszerűségre törekedett, amiben nagyon komoly támogatást kapott szerzőtársaitól (Dr. Monok Istvántól, az Országos Széchenyi Könyvtár korábbi, és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ jelenlegi főigazgatójától, egyetemi tanártól, valamint Kiss Ildikó könyvtárostól, aki az összeállítás „oroszlánrészét” végezte). A bibliográfiát kiállításainak és díjainak, elismeréseinek listájával egészítette ki.

A 2012-ben a FotoAgórán publikált cikkemben szerény kísérletet tettem Hapák Józsezf könyvei teljesség igényével készült felsorolása hiányának pótlására. Nem folytattam szisztematikus kutatást könyvei hiánytalan számbavételére, csak saját gyűjteményemre, és Jóska lakásán meglevő, a lista elkészítéséhez általa a polcokról leemelt könyvek bibliográfiai leírását végeztem el, meglehetősen amatőr formában (ráadásul az utóbbi tevékenység befejezetlen maradt). Az a lista 46 tételt tartalmaz. Jánossy Lóránt szakszerű, fáradhatatlan kutató munkával (ha jól számolom) 164 könyv és kiállítási katalógus adatait gyűjtötte össze.

A Bibliográfia hátoldala (© Jánossy Lóránt)

Hapák József életében megkapta a megérdemelt megbecsülést: 2005-ben szülővárosa, alkotó tevékenységének színhelye Debrecen város díszpolgára címmel tüntette ki; életművének gerincét kitevő könyvművészeti tevékenységét elismerve a szakma egyebek mellett a Fitz József könyvdíjat öt alkalommal ítélte neki. De: „Sic transit gloria mundi” – „Így múlik el a világ dicsősége”, 2022-ben, halála 10. évfordulója táján a Világhálón a „Hapák József fotográfus” keresés eredménye: néhány híradás (méltatás) 2012-ből haláláról, temetéséről, munkásságáról; a FotoAgóra részletes cikke róla; „Mai hitvallások - Hapák József fotográfus” 2001-ben készült, 2009-ben adásba került 26 perces portréfilm; továbbá néhány új, illetve használt könyvének vásárlási lehetősége; a képtalálatok Jóskáról készült portrék, meg jó néhány könyve (kakukktojások: a New Yorkban élő fotóművész fia, Hapák Péter néhány alkotása). Halála után 10 évvel sem Debrecen város, sem a fotós, sem a tipográfus szakma nem szentelt egyetlen olyan megemlékezést sem Hapák mesternek, amelyet a Világháló legelterjedtebben használt keresője megtalál. Munkatársának, Jánossy Lórántnak köszönhetően, a Bibliográfia apropóján a FotoAgórának van lehetősége a megemlékezésre, a Jóskát szerető olvasók, könyvbarátok emlékeztetésére.

Hapák József bibliográfiáját két változatban kínáljuk letöltésre:

  1. A teljes füzetet (előlappal és hátoldallal együtt) egyetlen PDF fájlban, megtekinthető/letölthető itt;
  2. Két PDF fájlban is megtekinthető/letölthető: az egyikben az előlap és a hátoldal, a másikban maga a füzet szöveges tartalma.

Bár a Hapák Józsefet bemutató cikkben már hivatkoztam az őt bemutató 25 perces videofelvételre (Mai hitvallások – Hapák József fotográfus), az ott hivatkozott oldal már nem elérhető. Jánossy Lóránt megkereste, jelenleg a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) oldalán tekinthető meg. Jóska munkásságának eredményét a Bibliográfia dokumentálja, a fényképezésről vallott felfogását a portréfilmből ismerhetjük meg.